Trivsel och gemensamma ytor

Trivselregler – Så här har vi det hos oss i BRF Kvibergs Boulevard

Det är föreningen som äger fastigheten och du som medlem i föreningen bor här till självkostnadspris. Medlemsavgiften täcker föreningens löpande utgifter samt framtida underhåll.

Du tillsammans med dina grannar har möjlighet att påverka avgiften. Genom att visa varsamhet och hänsyn mot våra hus och grönområden, sopsortera och kompostera kan vi hålla våra avgifter nere.

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna?

Ordningsreglerna gäller Dig som bostadsrättshavare men även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster och du som hyr ut din lägenhet i andra hand ansvarar för att din hyresgäst är informerad om samt följer reglerna.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs?

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Vem kan jag fråga?

Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen antingen via kontaktformulär på hemsidan eller maila direkt till styrelsen@brfkvibergsboulevard.se. Kom ihåg att det finns mycket information på föreningens hemsida https://kvibergs-boulevard.smartbrf.se/

Vårda föreningens tillgångar

  1. Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt genom avgiften. Ökar föreningens kostnader tvingas styrelsen höja avgifterna för att budgeten ska gå ihop.
  2. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med styrelsen eller GUAB fastighetsskötarfirman enligt anslag i porten.

Trygghet och säkerhet

  1. Kontrollera att ytterporten till fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
  2. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när Du öppnar via porttelefonen
  3. Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta och se även till att dörrarna går i lås efter in- och utpassering.
  4. Var försiktig med eld, släck alla ljus innan du somnar, undvik att röka inne.
  5. Din lägenhet är utrustad med brandvarnare se till att dessa är påkopplade och fungerar.
  6. Meddela gärna grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.

Balkonger, altaner

Blomlådor skall placeras innanför balkongräcket då starka vindar gör att de kan lossna och trilla ner. Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd så undviker du att vatten tränger in i lägenheten vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov. I dagsläget finns inget bygglov för fastigheterna och därför kan inga inglasningar beviljas.

Tänk på att inte röka direkt vid luftintag och undvik speciellt luftintag i närheten av sovrum.

Grillning

Det är tillåtet att grilla på lägenhetens uteplats, men bara med el samt gasolgrill. Förvaring och hantering av gasol måste ske enligt regelverk, se https://www.msb.se/.

Kolgrill får användas, men bara på innergården. Tänk på att askan i grillen inte anses släckt förrän efter 72 timmar.

Oavsett var eller hur du grillar, tänk på att visa hänsyn till dina grannar när det gäller os och rök.

Undvika gnagare och andra skadedjur

Ni bör inte mata fåglar eller husdjur på gården från er balkong/altan eller i gemensamma utrymmen inom fastigheten då detta riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur. Var också noggrann med att stänga kärl till sopor och dörrar till soprum av samma anledning.

Gemensamma utrymmen (trapphus och entréer)

Våra trapphus och entréer skall hållas fria från skräp, cyklar och annat då de kan utgöra en brandfara men även försvåra en eventuell utrymning. Dörrmattor skall ligga innanför lägenhetsdörren och inte i trapphuset. Anledningen är att det försvårar arbetet med trappstädningen för vår fastighetsförvaltare men även då räddningstjänsten avråder från att ha dörrmattor i trapphusen då de kan utgöra en brandfara.

I varje trappuppgång finns en låst anslagstavla och bredvid en öppen anslagstavla. På den öppna anslagstavlan hänvisar vi er boende att sätta upp lappar och tejpa därmed inte upp lappar i trapphuset.

Tänk på att alla gemensamma utrymmen är rökfria zoner och undvik därför att röka precis utanför porten.

Cyklar, barnvagnar, rollatorer

Cyklar ska förvaras i cykelrummet på gården, cykelförråd i källaren eller utomhus i cykelpollarna och ska inte ställas utanför porten. Tänk på att se till att dörrarna stängs igen ordentligt till våra olika förvaringsutrymmen pga. risk för stöld men även obehörig användning av utrymmena. Barnvagnar och rollatorer får inte placeras i entrén eller i trapphusens olika våningsplan utan förvaras i barnvagnsförråden.

Gårdar

Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.

Det är inte tillåtet att avfyra fyrverkerier från innegården, risken att raketer hamnar fel och detonerar på någons balkong är alldeles för stor.

Soprum källsortering

I föreningens soprum finns markerade kärl för olika avfallsprodukter som får lov att slängas och endast dessa angivna föremål får lov att slängas i soprummet. Allt avfall skall sorteras och slängas i rätt kärl inget avfall får under några omständigheter slängas utanför ett kärl.

Föremål/avfall som inte får slängas i vårt soprum skall slängas på en återvinningscentral. Från 2022 som folkbokförd vuxen i Göteborg har man rätt att slänga obegränsat antal gånger på återvinningscentral och det räcker att visa upp körkort. Vår närmsta återvinningscentral finns på von Utfallsgatan 29 (Sävenäs återvinningscentral) knappt 2 km från våra fastigheter.

Källare och vind

På vind och i källare får personliga tillhörigheter förvaras endast på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare, liksom brandfarligt gods eller mat/råvaror.

Av brand och säkerhetsskäl ska dörrar till förråden i källaren hållas stängda. Förvara inte föremål som kan orsaka brand och/eller explosion i förråden. För att undvika skador på din egendom vid eventuell översvämning rekommenderas att man inte ställer sina saker direkt på golvet.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning.

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Borrning i väggar bör ej förekomma efter kl 20 och bör på helger inte påbörjas före kl 10.

Det är alltid trevligt med en fest, säg gärna till dina grannar i förväg. En förvarnad granne har mer förståelse. Om någon har invändningar, försök att komma överens om en lämplig tidpunkt för då ljudnivån ska sänkas.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta. Observera att föreningen tar ut en avgift för andrahandsupplåtelse om 10 % av ett prisbasbelopp årligen.

Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar under §32. Till lägenheten räknas lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar mm. Om något går sönder måste Du se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Tänk även på att teckna bostadsrättstillägg i er hemförsäkring då föreningen i dagsläget inte har ett sådant tillägg i fastighetsförsäkringen.

Bygga om i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid (08.00-17.00).